Friday, January 28, 2011

Let's talk about cuppies..






Not cupcakes ya puan-puan, walaupun rupanya kalerpul macam cupcakes. These are menstrual cup, pakai waktu periods...

Macam mana boleh terkeluar cerita cups ni? I've been using cups instead of sejak lepas kahwin, sebelum tu x berani pakai heheheh..mula dapat tau baca lam magazine Cosmo kot kalau x silap, tapi waktu tu student lagi, so rasa mahal la nak beli. Tapi sebabkan tak suka pakai pads, gamble saja la..ever since then I never look back..chewah...mula2 pakai, ada la rasa x selesa sikit, tapi sat saja, bila dah pakai untuk 2-3 kali periods, dah ok..sekarang ni, I never even noticed it, pernah terlupa pun ada hehehehe

Waktu tu, ada 2 brands saja, mooncup dgn Diva cup, Diva cup mahal sikit dari mooncup, of course pilihan daku yg sengkek waktu tu adalah yg murah hehehe..Satu tu tahan lama, bertahun boleh pakai..yg 1st tu, tukar bila gave birth to aiman,so almost 4 yrs la pakai yg sama,tukar pun sebab  mmg kena tukar size after vaginal delivery.

Then in the last few months, terasa macam nampak buruk pulak daku punya cups ni, baru la nak beli yg baru,baru teringat yg aiman pun dah masuk 5 tahun, patut sgt la beli yg baru,  as usual, search for mooncup la sebab dah familiar, put an order tadi.Sangat berbaloi la sekali beli pakai dekat 5 tahun! Sekali minah website tu email kata dia x dak stock menda alah tu, kalau nak, ambik brand lain..baru la aku seacrh tgk apa lagi brand yg available..sekali..ada dekat 18 jenis brands dah sekarang ni...yg kaler2 pun ada...ni yg buat teringin nak beli kaler2 ni hehhehe...

motip entry?? saja nak kongsi knowledge to those who are not aware that benda ni wujud..I love the cup. On heavy days I wear light cloth pads as back up, can't stand disposable pads anymore. But you have to be slightly ehem..intimate with yourself la nak pakai/tanggalkan benda ni..plus sapa yg x suka/mabuk darah tu, maybe x boleh la kot??

blogs yg review about different type of cups etc pun byk rupanya...

belum decide lagi nak beli brand apa pulak, teringin jugak nak try yg lain..yg merah ke hehehehehe






  

5 comments:

makcikrehan KJB said...

wohooo aku tgh imejin camana nak 'install' bendalah tu. tak pernah tau benda2 ni tau. takpi, kang sampai opis aku gugel gambo pasai cuppies ni. eh tapi kalerful ehh...kekekek

p/s : exam dah habis, pls update more often yaaa... no more excuse. cewahhh... poyo tak aku? kekekek

fireflies said...

saya pun tak dapat bygkan mcmana nak pakai bende ni ek? nak masuk mcmana? isk isk jakunnya.. kalau google ada ka cara pakai bende ni? nantilah kalau rajin boleh google.. kepala tgh berasap ni..

apa pun good info laaaa

JJay said...

hahahahah..lawa gila cup ni...colorful...mcm nak beli uat hiasan kat meja pejabat...bukan orang sini tau pun cup apa...by da way..tgh bayangkan cemana nak menginstallkan cup ni kat citu...karang ada yang pakai terbalik kangg...

~ f i d ~ said...

@ MR - hang pi you tube,search for mooncup, ada dia tunjuk cara2 nak install, tapi cara nak lipat benda tu saja la..tak la dia tunjuk camna nak install kat situ heheh..excuse jarang update?? penyakit M hehehe..

@ fireflies -hehhee sebab tu la fid x beli pads kat k zah aritu, sebab mmg dah lama sgt tak beli pads..last beli maternity pads la, sebab lepas beranak x berani la nak install benda ni kan..auuuu ngilu..mula2 saja rasa kekok, dah lama2 pakai, rasa routine

@ jjay - dulu2, x ada yg kaler2 pun..dah lama dah k fid x beli yg baru, as I said, my current one dah nak masuk 5 tahun, serius jimat duit x payah beli pads..

Najwa said...

1st time tau psl cup nih..cam jj gak, sy dok imagine cane la nk pakai mak alah cup ni kt "situ"..hihi