Friday, September 4, 2009

Cuti raya

Kena tulis dalam bahasa malaysia ni kot2 si Kay tu baca.

yuhuuuuuuuu..cuti raya ku sudah approved! Puuuuuuuuunya la susah nak dapat cuti, kalah cuti christmas!!!

Alkisahnya, haritu diskass ngn incik hubby, dia kata since raya either ahad/isnin, ambik cuti sehari (isnin) dah la..so apply la..dah approved

sekali bila incik hubby pi submit his own leave, dia pi apply 2 hari, selasa pun dia apply gakk..mana aci..daku pun nak cuti jugakkkkkk..maka ku submit la another application -konpiden punya musti dapat..sekaliiiiiiiiiii..minah tu decline..dah dia declined ku pakai la taktik nak mintak day in lieu, sebab yg ni musti dia x boleh decline punya as long as ku dah bagi notice 14 hari

sekali minah tu main tarik tali pulak..macam x mau bagi..dia kena bagi sebenarnya...kalau tak, against the law.nanti kalau aku rajin aku explain kat bawah ni kenapa..apa lagi ku sakit hati lerrrrrrr...but x pala la since dia kata nanti ward x dak org nak cover, raya pun ari ahad atau senin TAPIIIII..aku ada apply gak cuti untuk 29/9,the week following sebab nak bawak aiman pi tgk concert wiggles(dorothy) ngeh ngeh ngeh

Yang tu pun dia decline gak!!!!!!!So aku pi la jumpa my consultant dgn harapan nak mintak dia excused aku dari ward 2-3 jam nak bawak anak tgk dorothy kekekekke..dia kata saipa lak Kay x approve cuti aku? aku kata la ward x dak org cover, dgn baik hatinya dia tanya reg aku, sanggup dak cover aku, reg aku kata ok., so dia uh aku cuti raya + cuti p tgk dorothy...so aku pun email la minah Kay bengap tu balik, bagitau cons aku kata ok plus reg aku nak cover ward

Sekali..dia sudah bengang kat consultant aku sebab overstepping the management, dia kata mmg reg aku setuju cover aku, tapi depa dah allocate aku utk cover leave org lain. Bila cons aku bagitau aku macam ni..apa lagi..mendidih la gue!!! Because she cannot preallocate 'cross cover' against the MECA!! So aku contact la Curtis, RDA rep plus president, sekali dia on nights plak dah..in desperation, aku contact Ben (RDA bg aku no dia) so dia tolong tgk surat aku, tolong adjust2 sikit..aku hantaq surat kat Kay suruh dia explain pasai pa dia decline cuti aku

Dia x reply pun

aku bengang, aku re submit leave application forms aku, stating that aku nak ambik as lieu day...baru dia reply kata dia approve, tu pun sebab minah yg nak ambik leave time tu, x jadi ambik leave dia, dia x jawab pun soklan aku pasal preallocation of cross cover huhuhuuhuhuhu

Citt..menyakitkan hati sungguh pscyh dpt ni!! Mentang2 la most (ALL) of the psych Regs international Drs, so x tau sgt about their rights, senang2 saja management nak main kotor

Lepas ni jgn harap ler aku nak cross cover org lain punya annual leave, bayar 150 hengget sehari, after tax sejam tinggal dalam 15 henget camtu ja kot.. x kuasa aku nak menyusahkan diri..kalau nak aku cover, sila bayar additional duty ya... :)


Meh aku explain sikit pasal day in liue ni, kat NZ ni, bila haku kena kerja on public hols, like christmas ka, easter ka..haku akan dapat cuti ganti..cuti ni di panggil day in lieu, aku boleh ambik cuti ganti ni bebila masa aku suka as long as aku bg notice 14 hari and management X BOLEH decline cuti ni, kiranya privilige because we have missed out on our statutory public holiday. She knows dia x boleh decline, tapi saja ja..nak main2 ngn aku..yes..aku pakai tudung, yes aku asian + pompuan, but NO I know my rights!! Hiii hiii aku tau kat msia mana ada semua ni..tapi, layannn je la dah this is my rights here ya dak?? mmg msia x looks after their drs pun, sebab tu aku malas nak balik..nak balik pun mainly kesian kat my mum, she is the only reason aku nak balik...

Dah la aku nak buat psych for 6/12..adoilaaa..malas aku nk mengadap dia for the rest of 6/12, ni baru minggu ke dua aku ekkekekekke....tapi aku kira2 tadi, annual leave aku melambak lagi...ada dekat 30 hari siut!! Aku dah nak resigned end of feb sebab nak start GP training, so boleh la kot cuti lama2 dekat sebulan setengah..yihaaaaaaaa..bulan doblas, satu and dua byk cuti..so bila kumpul2, jadi byk la cuti aku..