Thursday, April 1, 2010

Tanam people to grow more people??






Benda ni jadi a few weeks back, tapi as usual, mummy x dan nak enter lam blog..


Normally lepas sembahyang maghrib, kami ajaq anak2 mengaji, aliya dok belek2 surah yassin, aiman pulak was browsing buku indahnya hidup bersyariat


This book was given to us by my PIL,a very good book IMO, very informative


Dalam buku tu ada tunjuk gambar cara2 menyempurnakan jenazah, aiman dok tanya macam2, so I tried my best to explain the pictures to him, ada tunjuk cara2 mandi mayat, kafan etc


Bila sampai tang nak kebumi, I said la lepas tu kena tanam, belum habis sempat lagi explain pasaipa kena tanam, aiman terus kata, 'to grow more people?'



hmm..sebab kami rajin berkebun, we have a veggie garden, so he knows the concept, tanam sayur, to grow more veggies etc..so he thought, tanam mayat, to grow more people la...



budak2, so innocent...


I highly reccommend the book to average family like us, esp those oversea yg susah nak ke majlis pengisian agama





5 comments:

eynda said...

Pemahaman kids lebih kepada imaginasi kan... :-)

~ f i d ~ said...

tu la kan..lawak betul dgr ..tapi logik la jugak kan

makcikrehan said...

Salam dr Makcik. Kami pon ada buku tu. BIL bagi hadiah [dalam sungguh maksud tersirat dia hihihi]
makcik setuju, buku tu memang must have in every home. bila ada sebarang kemoskilan hal ehwal agama, buleh terus buat quick reference kat buku tu

JJay said...

jj pun ada buku ni..tp statement aiman tu lawak la..sebab logik

~ f i d ~ said...

@ MR- mmg sungguh dalam utk rakyat2 marhaen macam kita ni :)

@ Jjay- k fd mmg tak tau pun kewujudan buku ni, balik x la rajin kelebek kedai buku sgt pun hehe..mmgg apa yg dia cakap tu kira logikla kan..tu yg terkedu sat mummy x tau nak jawab camna heheh..siap tanya, pasai pa org tu korek idung org tu etc etc..adoila..aiman ni, mmg cakap byk, suka tanya, sampai kadang2 x larat nak jawab