Friday, May 14, 2010

Bahasa rojak anak-anak ku..

Aiman's vocab

Baju maker



News khabar
Aliya's


Aliya dah boleh cakap hindi sikit2..dia memang paham hindi pun selama ni sebab baby sitter dia Indian, Fijian Muslim. I let them speak hindi with her sebab pernah tanya speech therapist dulu will it affect her language development, dia kata x pa..


Tadi baby sitter bagi tau, since husband dia cuti (husband dia cuti 3 bulan sebab baru2 ni operation cardiac bypass) Aliya makin byk cakap hindi, tadi Aliya kata kat husband dia "Abu, challo" sambil tarik tangan ajak keluaq..betui ka eja macam ni??


So tadi balik rumah, saja test tarik tangan Aliya sambil kata "aliya, challo" She looked at me, muka heran + terkejut and then she laughed!! Amazing!! How kids can differentiate between different languages, she knows that we speak different language at home and they speak different language there!

2 comments:

fireflies said...

wah saya tgk mesin jahit ni.. mula2 ingat fidz nk beli mesin jahit hehehe.. bagus la aiman dan aliya boleh ckp bnyk bahasa...

~ f i d ~ said...

*whisper*

sebenaqnya fid ada mesin jahit, beli 2 tahun lebih dah dah,sebelum aliya lahir, konon semangat berkobar nak pi quilting class waktu cuti setahun jaga aliya haritu,tapi mesin dok macam mesin, tuan dia takkkkkkkk jugak reti menjahit