Tuesday, May 25, 2010

Lemsip ohh lemsip..

I am very sceptical about all this cold/flu remedies..for me it's all about marketing ploy to get people to spend more money for unnecessary medicines..




Tapi hari ni desperate..dulu2 kalau sakit, x apala jugak, kerja kat hosp, ada sick leave banyak..paid sick leave..starting from next year I'll be self-employed, sakit>> tak kerja = x dak gaji..woooo..x best la kan.., unless I decided to be a salaried GP la next year..tgk la macam mana

So this morning, my mission was to buy some remedies for symptomatic relief..Mula2 sangatla malas + x larat nak kuaq umah..demam la kunun kan..tapi incik husband suh bini dia yang demam ni pi hantaq DVD kat library yg dah 2-3 hari overdue..dah alang2 keluaq tu..

After pi hantaq DVD,

Mula2 pi Te Khowai..nak cari active manuka honey..nani pernah cerita dia beli kat satu tempat ni, check2 online, tgk address Te Khowai..okla..igtkan Te Khowai Rd, x la jauh dari The Base, dulu selalu pi rumah patients kat situ..sekali..tempat jual honey tu kat Te Khowai betui nun..pusing punya pusing, sampai la jugak akhirnya..ALhamdullilah..dapat la honey sebotoi besaq..1kg terus haku beli..ambik!



Dah tu, nak balik singgah pulak The Base, nak pi Warehouse, cari Lemsip + lozenges + tissue

I decided to try Lemsip...Pipah my friend kat UK dulu, swears on this. In fact sampai dah balik malaysia pun she still thinks lemsip is the best?? Moi?? Dulu2 aku x pernah beli pun lemsip, satu aku x percaya that it works..dua..mahal laaa... tadi aku beli $14.99 for 10 sachets..kira mahal la for just paracetamol kan kan?? Tapi aku beli jugak sebab selain paracetamol 1g, dia ada phenylephrine which is a decongestant..dalam2 banyak jenis decongestant yg ada, yg ni strength paling kuat for the lowest price..ohh dia ada guaiphenesin, kunun2 bagus untuk chesty cough, tapi batu aku more on the dry cough..tibai sajalah..

Aku dah try 1 sach...rasa?? sangat bluekkk...menyesal x ambik yg capsules..ingatkan ambik yg drinks lagi rasa feeling2 minum lemsip >> dan lagi tu dalam demam2 ni hahhaha..

ini rupa kotak dia



Yang lain2 tu beli la lozenges, sebab esok ada Seminar one whole day, x mo ponteng kalau boleh sebab I usually learn a lot from these seminars. Lozenges ni buat bekal supaya x batuk terkokek kokek kacau org lain..ni ha hasil tangkapan kat Warehouse tadi


Ohh beli gak tissue sekotak..dah abis sekotak dah sejak demam ni..beli la yg special sikit tadi..aloe vera + eucalyptus konon..idung dah melecet dah ni..






Lepas tu tadi..baru perasan macam2 jenis panadol ada jual..panadol osteo la..apa la..harga mahal2 pulak tu..bila baca ingredients x dak apa yg special pun..jahat betui depa ni dok tipu org..

Lemsip mujarab ka dak?? entahla..baru minum 10 mins ago..

3 comments:

wanwarlock said...

dan lagi no p warehouse la semua... hehehe semoga mujarab... ptg ni masak apa?

letak extra lemon/honey sket dlm lemsip tu bg sedap

~ f i d ~ said...

kan dah bagitau semalam, ptg ni makan lauk from the freezer, he3, mummy x dak mood nak masak..kalau nak kita beli tandoori chicken pakai 25% off voucher tu?

fireflies said...

dah sihat ka dak ni? esok siap nak enjoy2 lagi ladies and kids day kononnya kan...