Monday, May 31, 2010

Why???

Pesakit asia mesti nak bagitau depa kerja besaq, abg sedara sepupu angkat dia doctor, dia dah dok NZ bertahun2, kerja engineer, ada kereta besaq, dok rumah besaq (siap ada patient pernah bawak iklan rumah yg tunjuk harga rumah dia berapa ribu lagi tau!!) yada yada yada..

Tapi pesakit berkulit putih jarang macam tu..infact x pernah aku jumpa lagi yg sibuk dok habaq dia tu sapa..tadi mai patient bawak anak dua, laki dia doctor gigi (gaji banyak weiii!!) clinic sebelah clinic aku..haram dia x bagitau aku pun..nasib baik receptionist yg kebetulan baru2 ni sakit gigi dan terpaksa jumpa mamat tu yg bagitau aku..well not that aku akan bg different treatment..but..

just the difference you see

sebab sebelum depa tu mai, ada lelaki dari cambodia mai bawak bini dia..berlagak ya amat!! Aku tanya bini dia PR ka dak, dia macam bengang..dah bini dia sepatah haram pun tak tau english..bukan aku kalut sangat nak pi report immigration ka hapa..kalau x PR aku nak kena habaq cost scan semua..satgi kata aku x inform pulak..

Byk lagi la ragam2 patients asia ni..

macam org kita jugak la..

kena speaking2 sikit dulu baru org respect, kalau pakai serabai org x pandang, semua org kena panggil by gelaran, datuk la datin la..x habih2 nak menunjuk...

can't we treat people for their personality, respect semua org sama rata..

Sekian syarahan untuk hari ini..

5 comments:

fireflies said...

heheh fidz, i like this..
betoi mcm tu.. bukan kata org lain dlm komuniti sedara mara pun mcm tu..tp tak larat nk layan org2 yg mcm tu kita dgn dunia kita ..tp ada masa tension juga mcm fidz kata...

apa pun terima kasih atas syarahan ini ...:)

wanwarlock said...

jgn la begitu dr abdul hamid...

sabo....hehehe

~ f i d ~ said...

@nani- biasala..nak buat macam mana..macam2 ragam manusia

@ wanwarlock-mmg la kena sabo, juts grit my teeth LOL

genny da bomb said...

yup betul skaliiii...kalo boleh speaking baru org nk respect..kalo pakai macam ala2 mak datin baru nk respect..why la people judge org mcm tu kan hmmm..

~ f i d ~ said...

@genny-bahasa melambangkan bangsa he3..baju melambangkan apa??